Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Aanrijtijd brandweer Waalwijk minuten korter door nieuwe kazerne

Bericht geplaatst op // 4212 keer bekeken
Aanrijtijd brandweer Waalwijk minuten korter door nieuwe kazerne
Voorlopige schets van de nieuwe brandweerkazerne. © Van Pelt Architecten

WAALWIJK - In de nieuwe brandweerkazerne op het kruispunt van de Taxandriaweg en de Groenstraat verwacht de brandweer in Waalwijk vanaf 2019 minuten sneller bij incidenten te zijn.

De brandweer is nu nog gehuisvest in een pand aan de Hertog Janstraat. Dat pand is verouderd en heeft niet genoeg ruimte voor de invoering van de door de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant gewenste dagdienstbezetting. Door overdag mensen op de kazerne te hebben, is de uitruktijd korter. ,,Die mensen kunnen binnen een tot anderhalve minuut na het alarm op de auto zitten. Als mensen nog van werk of huis moeten komen, is dat zes minuten. Die ruim vier minuten winst zijn cruciaal", geeft brandweercommandant Sasbout Korting van de veiligheidsregio aan.

Momenteel draait de brandweer in Waalwijk louter op vrijwilligers. Met de nieuwe dagdienstbezetting verandert dat. Toch blijft de inzet van de vrijwilligers volgens Korting essentieel. ,,Niet alleen maken ook vrijwilligers deel uit van de dagdienst, buiten kantooruren zijn we nog steeds volledig afhankelijk van ze. Bovendien kunnen mensen in de dagdienst alleen de eerste brandweerwagen bedienen. Bij meerdere incidenten zijn de vrijwilligers nog steeds nodig."

Bij het overleg met omwonenden woensdagavond ging het onder meer over de parkeerproblemen in de buurt. Na overleg met de gemeente heeft Van Pelt 17 parkeerplaatsen voor omwonenden gecreëerd in het plan om de 18 huidige plaatsen te vervangen. Toch blijft parkeren een probleem. Op de plek staan nu soms veertig tot vijftig auto's, ook buiten de officiële vakken. Omwonenden vragen af waar die mensen hun auto nu neer gaan zetten. De omliggende straten hebben volgens hen al een tekort aan parkeerplaatsen.

Van Pelt Architecten mag de nieuwe kazerne ontwerpen. Het Helmondse architectenbedrijf verwacht de bouwkosten net onder de drie miljoen euro te kunnen houden. Daarmee blijft de architect onder de door de gemeente geraamde kosten van 3,1 miljoen euro.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl