Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Ex-dief rammelt aan de poorten in Waalwijk: 'Hier staan twee fietsen, met de sleutels er nog in'

Bericht geplaatst op // 6238 keer bekeken

WAALWIJK - Hoe is het gesteld met de inbraakpreventie in Waalwijk Zuid? Dat onderzocht de politie dinsdagmiddag. Ex-inbreker Jürgen gaf tips, en tegelijkertijd ontvouwde hij zijn levensverhaal.

Op pad met Jürgen. Zijn achternaam geeft hij liever niet. ,,Noem me maar bij mijn schrijversnaam: Mikel Deet." Mikel (41), geboren in Suriname, komt uit Oosterwolde, Friesland. Samen met wijkagent Werner Zopfi en Willy van Iersel van het buurtpreventieteam inventariseert Mikel de inbraakgevoeligheid van de wijk Zanddonk.

Dat gebeurt op verzoek van de politie, de gemeente Waalwijk en welzijnswerk Contour De Twern. Zopfi is best tevreden over Zanddonk. ,,Slechts vier inbraken in bijna twee jaar."

Maar een paar minuten meekijken met Mikel en je ziet mogelijkheden te over om iets te jatten. Bijna de helft van alle poorten die hij probeert is gewoon open. ,,Kijk, hier staan twee fietsen. De sleutels zitten er nog in."

Op een ander adres is ook de schuurdeur open. Zopfi klopt op de achterdeur, om de bewoners te laten zien dat het ditmaal goed volk is. ,,Spreekt u Nederlands?" De vrouw des huizes niet, maar de kinderen wel. ,,Dit is een Syrisch gezin", meldt Zopfi even later. Mikel heeft ook iets gezien. ,,In de schuur stond een soort pomp. Die had nu al in de auto kunnen staan. Toch weer 75 euro."

In het begin is Mikel nog zwijgzaam, maar gaandeweg komt hij los. Van zijn veertiende tot zijn drieëndertigste stond hij aan de verkeerde kant van de wet. ,,Met de gevangenis erbij", zegt hij als hij met Zopfi een rookpauze houdt. ,,Heeft detentie je wat opgeleverd?", vraagt de wijkagent. ,,Ik ben een wijzer man", is het antwoord. ,,Toen ben ik gaan nadenken. Mijn vrienden van toen zie ik niet meer." En ja, daar zitten ook types bij die niet te redden zijn. ,,Dat zijn kapotte geesten." Nu ziet hij zichzelf als een bloem. ,,Als je jong bent, ben je een bloem met een knopje. Nu begin ik wijs te worden. De bloem gaat open."

Dinsdagavond krijgen mensen van de buurtpreventie tips van Mikel. Ze krijgen de foto's te zien die hij gemaakt heeft. Waar letten inbrekers op? En waarop moeten zij dus zelf ook letten. Misschien dat het aantal inbraken dan nóg verder naar beneden kan.

Tekst: Gert-Jan Buijs

Bekijk de foto's:

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl