Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Waalwijks deurbelbedrijf licht mensen op, politie ontvangt honderden aangiftes

Bericht geplaatst op // 3344 keer bekeken

WAALWIJK - Een Waalwijks bedrijf dat zei te handelen in slimme deurbellen heeft de woede van honderden klanten op de hals gehaald. Volgens tv-programma Opgelicht?! zijn zij stuk voor stuk voor 79 euro het schip ingegaan toen zij in mei ingingen op een advertentie op Facebook. Honderden gedupeerden deden inmiddels al aangifte.

Ze dachten een deurbel gekocht te hebben met een camera, waarmee ze de mensen aan de deur op hun telefoon konden bekijken. Na een paar weken kregen ze de slimme deurbel echter nog altijd niet geleverd. De bijhorende website Ringdong.nl was plotseling uit de lucht en ook telefonisch was er niemand bereikbaar.

Het lijkt erop dat honderden mensen bijna acht tientjes hebben overgemaakt voor een product dat nooit geleverd wordt. Volgens het NPO 1-programma komen bij hen nog altijd vrijwel dagelijks berichten binnen van gedupeerden. En ook na de uitzending van dinsdagavond melden zich nog nieuwe gedupeerden in een speciale Facebookgroep.

In de uitzending van dinsdagavond werd de eigenaar van de webshop geconfronteerd met de klachten van de klanten. Daar bleek de oprichter van de zaak geen zin in te hebben. Hij wilde geen antwoord geven op de kritische vragen. Toen hij de camera zag ging hij door het lint en dreigde hij de cameraman te slaan.

De programmamakers krijgen de Waalwijkse website-eigenaar uiteindelijk wel zover dat hij wat vragen beantwoordt. Hij heeft de website doorverkocht, en verwijst daarom voor een oplossing van alle problemen naar de nieuwe eigenaar.

Het blijkt dat ook die nieuwe eigenaar is opgelicht, zo ontdekte Opgelicht?! na een telefoontje. Hij kocht het 'winstgevende’ bedrijf - zoals het hem werd aangeprezen - voor duizend euro. Maar nadat de klachten binnenstroomden, bleek het een flinke kat in de zak. Hij bleef achter met een schuld van 15.000 euro en is inmiddels zijn huis kwijt, zo vertelde hij het programma.

De Facebookgroep voor gedupeerden is opgericht door Maaike van der Aa, ook een slachtoffer van RingDong. Zij deed eind mei een aankoop bij de deurbelverkoper, maar ontving het product nooit. “Nadat mijn eerste aangifte werd afgewezen door de politie - het was volgens hen een civiele kwestie - richtte ik deze groep op. Ik dacht dat er vast nog wel meer gedupeerden waren. Op dit moment telt de groep zo’n 450 leden uit Nederland én België,” aldus Maaike.

Ze verwacht niet dat ze haar geld ooit nog terugkrijgt. “Die hoop heb ik al laten varen, maar wat ik nog veel belangrijker vind is dat de oplichter, de oorspronkelijke eigenaar, gepakt wordt. Hij moet boeten voor wat hij ons allemaal heeft aangedaan. De nieuwe eigenaar is alleen gebruikt als katvanger.”

De oplichtingspraktijken zijn inmiddels ook bekend bij de politie, blijkt uit berichten die gedupeerde klanten in de speciale Facebookgroep delen. Aanvankelijk wees de politie aangiftes af, omdat er mogelijk sprake was van een ‘wanprestatie’, in plaats van oplichting, zo blijkt uit screenshots op de pagina. Inmiddels worden ze wél in behandeling genomen en worden gedupeerden gevraagd om bewijsmateriaal in te leveren. Een woordvoerder van Politie Zeeland-West-Brabant laat woensdagmiddag weten dat er een onderzoek gestart wordt naar de webwinkel. ,,Inmiddels zijn er al enkele honderden aangiften binnen gekomen van mensen uit Nederland en België”, aldus de woordvoerder.

De politie verzoekt gedupeerden die nog geen aangifte gedaan hebben omdat alsnog te doen. Benadeelden woonachtig in België kunnen in België aangifte doen. Daarbij dienen zij aan te geven dat het onderzoek in behandeling is bij het team Langstraat van de politie Zeeland-West-Brabant.

Tekst: Tom van der Meer, Robyn van Gorsel

Laatst aangepast op 25 september 2019 18:46

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl