Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

5 essentiële tips om je auto lang mee te laten gaan

Bericht geplaatst op // 38 keer bekeken

Alleen omdat je je auto al een flink aantal jaren hebt en 160.000 of meer kilometers hebt gereden, wil dat nog niet zeggen dat het tijd is om de auto naar het autokerkhof te sturen. Het is een feit dat als je je auto als je baby behandelt, deze na 320.000 kilometers of zelfs langer nog kan floreren. Op deze manier hoef je nooit een beroep te doen op je autoverzekeraar. Hier zijn 5 tips om je auto langer te laten rijden.

Verwen je auto vanaf het begin

Als je auto 's nachts of langer heeft gestaan, rijd dan niet meteen weg. Gedurende de periode dat de motor heeft stilgestaan, is de olie in de carterpan gezakt, waardoor de bewegende delen van de motor zonder smering achterblijven. Als je ongeveer 30 seconden wacht en je auto laat opwarmen zonder je motor te laten draaien, zou dit voldoende moeten zijn om de oliepomp zijn magie te laten werken. Aan te raden is wel om vooral in Nederland een aanvullende pechhulp verzekering af te sluiten. Deze kun je vaak gemakkelijk online net als je zorgverzekering vergelijken, bij je huidige verzekeraar afsluiten.

Gebruik alleen de beste

Om de levensduur van je motor te verlengen, kun je bij het verversen van je olie een hoogwaardig filter gebruiken en iets meer betalen voor hoogwaardige synthetische olie. Bij bitter koud weer behoudt dit de vloeibaarheid van de olie en is het ook minder waarschijnlijk dat de olie kapot gaat als de motor warm wordt. Hoewel dit de kosten van een olieverversing kan verhogen, kan het er uiteindelijk voor zorgen dat je motor langer meegaat. Evenzo kan een goed filter alle ongewenste deeltjes uit de olie verwijderen. Controleer eerst of deze producten geschikt zijn voor je auto.

Vergeet hygiëne niet

Het regelmatig wassen en waxen van een auto kan de levensduur verlengen. Dit is met name het geval tijdens de winter en na sneeuwstormen, wanneer strooizout een carrosserie kan afbreken en roest kan veroorzaken. Strooizout kan zelfs de remmen aantasten. Als er eenmaal ontdooid is, rijd je je auto binnen voor een bodemreiniging om de schade door strooizout te beperken. Basis winter reinigingen wassen schadelijke weg spray en puin weg. Een goede waxbeurt in de herfst en midwinter kan een barrière vormen tegen zout door het strooien. Gebruik een wax die goed werkt bij lagere temperaturen. Wax klussen in warmere seizoenen kan een auto ook beschermen tegen zand en vuil die soms niet minder schadelijk zijn dan zout.

Houd vloeistoffen in de gaten

Hoewel je gebruikershandleiding je misschien vertelt dat het niet nodig is om je stuurbekrachtiging, remvloeistoffen en koelvloeistof jarenlang te controleren, is het verstandig om deze elke 32 duizend kilometer te controleren. Als je dit zelf doet, houd dan rekening met de consistentie van de vloeistoffen. Elk van deze die korrelig aanvoelen of verbrand ruiken, wijzen op de noodzaak van een vloeistof verversing.

Rijd rustig

Je hoeft niet in recordtijd van nul naar 100 te accelereren. En je hoeft niet het soort bestuurder te zijn dat zich genoodzaakt voelt om bij elk stoplicht op de rem te trappen of de auto in zijn achteruit te gooien voordat hij volledig tot stilstand is gekomen. Al die constante stress kan je auto verouderen en kan hem lang voor zijn tijd van de weg halen.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl