Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

De invloed van hitte en vuur op vinylplaten

Bericht geplaatst op // 819 keer bekeken

Overmatige warmte beschadigt vinyl platen, waardoor ze kromtrekken en vervormen, dus het is normaal dat men zich afvraagt bij de brandweer of platen brandbaar zijn. Dit kan een zorg zijn voor diegenen die pas begonnen zijn met het verzamelen van platen en gekozen hebben voor een platenspeler kopen. Vinylplaten worden niet beschouwd als brandbaar en zullen niet uit zichzelf ontbrandend. Als een plaat aan extreme hitte wordt blootgesteld zal hij verwelken, en als hij in een brandend vuur wordt geplaatst zal hij verbranden, maar een vinylplaat wordt niet beschouwd als een brandgevaar op zichzelf.

Vaak is de verpakking van een plaat, zoals de kartonnen omslag en de binnenhoes, veel brandbaarder en vormt die een groter brandrisico. Ook de manier waarop platen worden bewaard, speelt een rol bij de vraag of ze brandgevaarlijk zijn. Ondanks het feit dat vinylplaten niet brandbaar zijn, zijn ze wel kwetsbaar voor hitte, en in dit artikel zullen we bekijken hoe en waarom hitte vinylplaten aantast.

De brandbaarheid van vinylplaten

Een vinyl plaat bestaat voor meer dan 95% uit Polyvinylchloride (PVC), dat op zichzelf ontvlambaar is, en een zelfontbrandingstemperatuur heeft van 454ºC. Het combineren van PVC met andere materialen zal de brandbaarheid van de uiteindelijke mix veranderen, maar in de hars mix die een vinylplaat maakt, zijn de andere materialen - zoals hitte stabilisatoren - er om de plaat robuuster te maken. Natuurlijk heeft alles zijn limiet en zoals hierboven vermeld zal een plaat ontbranden bij een kritische temperatuur, maar die is zo hoog dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat hij in een normale atmosfeer wordt bereikt.

De invloed van hitte op vinylplaten

Veel waarschijnlijker, en daarom van groter belang, is beschadiging van je platen door blootstelling aan matige hitte, het soort hitte dat in normale levensomstandigheden vaak voorkomt. Je platen zullen misschien niet ontploffen of in vlammen opgaan wanneer ze aan een beetje te hoge temperatuur worden blootgesteld, maar als je platen aan te veel warmte worden blootgesteld, kan dat echt schadelijk zijn voor ze.

Het is algemeen aanvaard dat een omgevingstemperatuur tussen 18ºC en 21ºC de temperatuur is waarbij vinylplaten veilig kunnen worden bewaard en geen onnodige stress ondervinden. We hebben hierboven gezegd dat de zelfontbrandingstemperatuur van PVC rond de 454ºC ligt, maar bij een temperatuur van 60ºC zal PVC beginnen te vervormen, waardoor je plaat zal vervormen en krom zal trekken. Als je plaat wordt blootgesteld aan temperaturen van meer dan 100°C, zal hij waarschijnlijk zo kneedbaar worden dat hij kan worden opgerold als een tortilla.

Bescherm je platen tegen hitteschade met deze tips

In onze gids voor het bewaren van vinylplaten geven we een overzicht van de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden. Specifiek voor het vermijden van hitteschade zijn de volgende punten volgens de specialist Wooninformatie.nl essentieel:

1. Houd de vinylplaten uit direct zonlicht. De warmte van de zon kan schadelijk zijn, vooral als die nog wordt versterkt door andere omgevingsfactoren, en UV-straling is ook schadelijk.

2. Zorg voor een stabiele temperatuur in de ruimte waar je je platen bewaart. Schommelingen in de temperatuur, vooral aan de hoge kant van de thermometer, zijn niet bevorderlijk voor je vinylplaten.

3. Zorg ervoor dat het de juiste temperatuur is. Het is ook ideaal om de platen zo dicht mogelijk bij het optimale bereik te bewaren.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl