Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Gevaarlijke situaties met ladders en rolsteigers in Waalwijk

Bericht geplaatst op // 796 keer bekeken

Tijdens het plaatsen van zonnepanelen valt een medewerker van een steiger en moet hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Een rolsteiger bij een bedrijf die met man en al omvalt. Hierbij schiet een traumahelikopter te hulp. Het zijn een aantal voorbeelden van ongevallen waarbij mensen zo gauw mogelijk 112 bellen. Politie, brandweer en ambulance moeten in dergelijke situaties vaak hulp verlenen. Naderhand doet de arbeidsinspectie vaak onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Helaas komen in Waalwijk nog steeds gevaarlijke situaties voor met ladders en rolsteigers.

Controles door arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie voert regelmatig controles uit bij bouwplaatsen in Waalwijk. Helaas blijkt er dan te weinig aandacht te zijn voor de veiligheid van steigers en ladders. In de praktijk lappen veel schilders en bouwvakkers de voorschriften aan hun laars. Ook weten veel doe-het-zelvers niet goed hoe ze een rolsteiger moeten opbouwen. Beide groepen nemen hiermee onnodige risico’s tijdens het klussen. De arbeidsinspecteur komt langs om mensen bewust te maken van hoe ze om moeten gaan met klimmateriaal. Soms deelt hij boetes uit. Veel bouwvakkers leggen het werkvlak van een steiger niet goed dicht. De kans dat je in zo’n situatie naast het platform stapt is zeer reëel en dan val je meteen meters naar beneden. Ook constateert de inspectie wel eens dat een steiger niet goed is gemonteerd. Dan moet het bedrijf de gehele steiger afbreken en opnieuw opbouwen.

Meest voorkomende oorzaken valpartijen

In de bouw gebeuren veel ongelukken door het verkeerd gebruiken van ladders, trappen en steigers. Ernstige verwondingen en het overlijden van het slachtoffer kunnen hiervan het gevolg zijn. In negen van de tien gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ruim tien procent van de mensen die van een ladder of trapje valt, houdt daar permanent letsel aan over. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. In de meeste gevallen gaat het mis door de foutieve plaatsing van een ladder, kamer steiger of huishoudtrapje. Veel mensen zetten de ladder bijvoorbeeld in een onstabiele hoek tegen de muur. Ook het verliezen van het evenwicht en mankementen aan het klimmateriaal zelf zijn belangrijke oorzaken van valpartijen.

Tips voor veilig gebruik van ladders en steigers

Veel leed kan voorkomen worden door de volgende tips ter harte te nemen:

1. Bewustwording en training. Professionals en doe-het-zelvers die met een steiger of ladder werken, moeten weten wat de gevaren zijn en hoe ze het materiaal op een veilige manier kunnen gebruiken;

2. Procedure volgen. De montage mag alleen gebeuren volgens de instructies van de fabrikant;

3. Stabiliteit. Een steiger of ladder moet stabiel staan. Leg platen op de grond en voorkom hiermee verzakkingen. Maak een steiger vast aan het gebouw en blokkeer de steigerwielen om beweging te voorkomen;

4. Bied bescherming. Breng leuningen aan en gebruik valbeveiliging;

5. Controle. Inspecteer regelmatig de constructie. Let hierbij ook op beschadigingen en slijtage;

6. Netheid. Zorg voor een nette werkplek en laat spullen niet onnodig rondslingeren;

7. Voorkom overbelasting. Let op de maximale belasting. Wie regelmatig met zware materialen werkt, moet extra stevige steigers en ladders kopen.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl