Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Houtstook in het najaar zorgt voor toename fijnstof

Bericht geplaatst op // 70 keer bekeken

Nu de koude dagen weer zijn aangebroken wordt er weer meer verwarmd. En omdat de gasprijzen de pan uit rijzen zoeken veel haard en kachel liefhebbers hun heil in hout. De bijl gaat in de stammen en de voorraad onder het afdak wordt juist voor de winter weer aangevuld. De donkere dagen komen eraan, dus moeten de houtblokken keurig gestapeld voor het grijpen liggen.

Soms komt er nog een lekkere warme dag om de hoek kijken, maar voorlopig kunnen we ons opmaken voor een gure herfst en dalende temperaturen in de winter. Wie door een gemiddelde woonwijk in Nederland loopt ziet de flinke rookpluimen uit de schoorsteen komen. De verwarming gaat open en de winterkleding ligt al weer voor het grijpen. Wie met de centrale verwarming op gas is aangewezen, moet zich beslist zorgen gaan maken over de hoge gasprijs. Is het nog raadzaam om snel over te stappen of blijf je liever zitten waar je zit. Doe dat dan wel met een extra warme trui en een paar wollen sokken aan, dan kun je de thermostaat misschien een paar graadjes lager zetten.

Stoken

Uit sommige schoorstenen komt niet alleen een flinke rookwolk, maar ook de geur van verbrand hout. Er is namelijk een groep huisbezitters en huurders die de kachel stookt met hout of briketten. Dit geeft de door sommigen zeer gewaardeerde geur in de lucht die doet denken aan een romantisch brandende open haard. Toch stijgt hierdoor het fijnstof in de lucht. Als we de fijnstof meten zal er een flinke toename te zien zijn.

Brand

Het plotseling opstoken van de haard zorgt niet alleen voor een toename van fijnstof in de lucht ook kan het de bekende schoorsteenbrand veroorzaken. Het is dus zaak om aan het begin van het stookseizoen met een schone schoorsteen te starten. Dat voorkomt een hoop narigheid en bespaard de brandweer een hoop werk. Bovendien brengt zo’n schoorsteenbrand niet alleen materiële schade met zich mee maar kunnen er ook slachtoffers vallen

Kortademig

Voor sommige bewoners van een straat waar flink met hout gestookt wordt kan dat last aan de luchtwegen veroorzaken. Heb je bronchitis of heb je terugkerende last van je luchtwegen dan kan dan kan de houtstook rook flinke irritatie veroorzaken. Je kan natuurlijk bij de buren gaan klagen dat je wegens medische redenen houtrook en fijnstof moet vermijden maar meestal stoot dat op weerstand in de buurt.

Bewijs

Het is lastig als je bij de buren aanklopt met beweringen die niet bewezen zijn. Daarom is het het beste om een fijnstofmeting te doen of daarvoor een expert in te huren. Die kan op verschillende tijdstippen en verschillende jaargetijden in de buurt komen meten. De deskundige kan hiervan een wetenschappelijk rapport met onderbouwing opstellen waarmee u goed beslagen uw verhaal kan doen. Uit de meting kan bovendien naar voren komen dat houtstook niet de enige oorzaak is van een toename van fijnstof. Andere oorzaken kunnen achterstallig onderhoud van ventilatiesystemen zijn of een plotselinge toename van zwaar

vrachtverkeer door de wijk. Een goede fijnstofmeting zal uitkomst bieden en de oorzaak kunnen achterhalen.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl