Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Hulpverlening alsmaar belangrijker deel inzet brandweer

Bericht geplaatst op // 111 keer bekeken

Uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de meldkamer van de brandweer in 2019 maar liefst 238 duizend meldingen kreeg te verwerken. Dit aantal was drie procent lager dan in 2018. Dit komt met name doordat het aantal meldingen en alarmeringen daalde voor zowel brand als hulpverlening. Desondanks was er ook sprake van een stijging. De alarmeringen om hulp vormen namelijk een steeds belangrijker deel van de inzet van de brandweer. Hierbij kun je denken aan het geven van hulp bij ongelukken of reanimaties, maar ook bij incidenten waarbij een opstalverzekering wel handig is zoals stormschade, wateroverlast of buitensluiting. Dit blijkt dus uit de laatste data van het CBS, waarover je meer kunt lezen in dit artikel.

Meer dan 120 duizend verzoeken om hulp

In 2019 kreeg de brandweer in ons land meer dan 120 duizend verzoeken om hulp, wat 3,3 procent minder is dan het jaar daarvoor. Een groot deel van deze meldingen werden afgehandeld door de meldkamer zelf. Toch werd de brandweer ook nog vaak gealarmeerd om hulp te bieden, wat bij zo’n 70 duizend meldingen gedaan werd. Dit aantal daalde met 3 procent ten opzichte van 2018. Dat klinkt dus positief, maar dat is niet het geval als je verder terug in de tijd gaat. Ter vergelijking met 2014 steeg het aantal namelijk met maar liefst 21 procent, wat een stijging van 12,5 duizend meldingen is. Daarnaast blijkt volgens het CBS ook dat hulpverlening een steeds groter aandeel uitmaakt van de werkzaamheden van de brandweer. Zo had ongeveer 40 procent van de alarmeringen voor de brandweer betrekking op hulp in 2014, maar in 2019 was dit al gestegen naar zo goed als 50 procent.

Vaak gealarmeerd voor ongelukken of gezondheidsproblemen

De brandweer biedt de laatste jaren steeds vaker assistentie bij een reanimatie of bij het onwel worden van een persoon, zo tonen de cijfers van het CBS aan. Zo moest de brandweer in 2014 nog maar ruim 7 duizend keer opgeroepen worden om hulp te verlenen bij gezondheidsproblemen, maar was dit aantal in 2019 al toegenomen naar maar liefst 14,5 duizend keer. Daarnaast blijkt ook dat de brandweer alsmaar vaker in actie komt in verband met een ongeval op de weg. Hiervoor werden deze helden in 2014 zo goed als 9,5 duizend keer gealarmeerd, terwijl dit aantal vijf jaar later opgelopen was naar 12,6 duizend. Dit is dus een stijging van 34 procent in vijf jaar tijd. Naast verlenen van hulp bij ongelukken op de weg of op het spoor gaat dit overigens ook om ongevallen binnen en buiten de woning.

Meer alarmeringen bij wateroverlast of stormschade

De brandweer wordt dus steeds vaker gealarmeerd bij ongevallen en acute gezondheidsproblemen, maar ze komen de laatste jaren ook steeds vaker in actie in verband met meldingen die te maken hebben met de leefomgeving van Nederlandse burgers. Hierbij kun je onder andere denken aan wateroverlast en stormschade. Dit bleek met name het geval te zijn in 2015, wat echt een piekjaar voor deze meldingen was. Destijds raasde in juli een storm over ons land. Desondanks was er in 2019 ten opzichte van 2014 een stijging van maar liefst 66 procent bij dit type meldingen.

Dienstverlening aan burger steeds vaker door brandweer

De brandweer wordt niet alleen steeds vaker gealarmeerd in verband met een ongeval, acute gezondheidsprobleem of wateroverlast, ook dienstverlening speelt een rol die steeds belangrijker wordt. Hierbij kun je denken aan het bevrijden van mensen uit een lift, hulpverlening aan iemand die zich buitengesloten heeft en het bevrijden van een dier uit een sloot, boom of iets dergelijks. De meldingen in deze categorie was in 2019 namelijk ruim 10 procent hoger dan in 2014.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl