Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Kun je een bank brandvertragend maken?

Bericht geplaatst op // 321 keer bekeken

Het klassieke verhaal van een sigaret of kachel waardoor een bank in brand vliegt, kan je zorgen baren om aan je eigen relaxbank te denken. Als je niet altijd thuis kunt zijn om te controleren wat er gebeurt, kun je een bank dan brandvertragend maken? Er zijn zeker thuisbehandelingen die een bank brandvertragend kunnen maken, en er zijn ook professionals die daarin gespecialiseerd zijn. Banken hebben over het algemeen een minimale brandwerendheid. We kijken naar banken en hun mate van brandwerendheid en hoe je kunt controleren of je bank aan de norm voldoet. Ook bekijken we hoe je enkele eenvoudige stappen kunt nemen om de brandveiligheid van je bank te verbeteren.

Je kunt de oude schuimvulling vervangen door nieuw schuim dat geen vlamvertragers bevat. Dit is relatief eenvoudig te doen voor de kussens, maar kan moeilijk zijn als de bank zelf schuim heeft. Het verwijderen van de bekleding is soms geen optie, dus het kan zijn dat je de bank binnen moet halen om professioneel hersteld te worden. Controleer eerst of er tags of informatie op de bank staan om te zien wat de fabrikant zegt over het niveau van brandveiligheid dat het product biedt. Je kunt ook proberen op het model of de merknaam te zoeken om er informatie over te vinden, wat ook mogelijk is bij je relaxstoel. Als er geen melding wordt gemaakt van brandveiligheid maar er wel een ingrediëntenlijst is, zoek dan de verschillende schuim- of textielmaterialen op om te controleren hoe ontvlambaar ze zijn. Er zijn zelfs testdiensten om te zien hoe ontvlambaar je bankschuim is.

Als de bankfabrikant nog steeds actief is, neem dan contact op met de klantenservice om te zien of ze vervangingen aanbieden. De gezondheidsproblemen van dergelijke chemicaliën zijn zo bekend dat veel bankfabrikanten een gratis vervangings- of ruilprogramma zullen doen voor nieuw intern schuim. Als je meer in een doe-het-zelf-stemming bent, kun je je bestaande vintage frame gewoon opknappen en opnieuw bekleden. Amazon heeft een heleboel verschillende soorten bekledingsschuim die je kunt bestellen die vrij zijn van chemicaliën en voldoen aan de huidige brandveiligheidsnormen.

Er zijn bovendien enkele behandelingsmethoden die je kunt toepassen om de bescherming van je meubels tegen brand te verbeteren. Deze zullen niet 100 procent bescherming bieden tegen alle bronnen van vuur, maar zullen nuttig zijn tegen ontstekingsbronnen zoals sigarettenlichten of hitte. Gestoffeerde meubelen moeten nog steeds voldoen aan de brandveiligheidsnormen, alleen zonder toegevoegde vlamvertragende chemicaliën. Je kunt bijvoorbeeld borax en water combineren om een vlamvertragende bekleding voor meubels te creëren. Gebruik handschoenen voor elk soort chemisch proces zoals dit.

Koop iets als een doos van 1,8 kilogram borax en meng ongeveer 370 gram met ongeveer 3,8 liter zeer heet water en roer tot het volledig is opgelost. Test de oplossing op een niet-opvallende plek voor het geval er stofvlekken of beschadigingen zijn. Als het goed uitkomt, pak dan een spuitfles en spuit de oplossing op de stof en laat het een tijdje drogen. Houd er rekening mee dat je de stof kunt wassen om deze te verwijderen, wat ook het geval is als je zo je sta op stoel brandvertragend wilt maken.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl