Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Last van verlies van gehoor bij de brandweer?

Bericht geplaatst op // 91 keer bekeken

Heb jij steeds vaker moeite om in rumoerige situaties je collega’s te verstaan. Als er hectische situaties zijn is het belangrijk dat je je collega’s goed kan horen. Verlies van gehoor komt veel voor. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hier wat aan doet. In dit artikel vertellen wij wat de opties zijn als je last hebt van (beginnende) gehoorschade.

Voorkom dat de schade erger wordt

Als eerste is het belangrijk dat je voorkomt dat de schade aan je gehoor erger wordt. Gehoorschade is namelijk niet te genezen maar wel te voorkomen. Het duurt lang voordat je opmerkt dat je daadwerkelijk gehoorschade hebt opgelopen. Zorg daarom dat je kijkt naar middelen die geluid kunnen dempen zodat het niet schadelijk is voor je gehoor.

Een van die middelen zijn oordoppen. Deze kan je op maat laten maken en zorgen ervoor dat je het geluid nog wel hoort maar dat het aantal decibel aanzienlijk lager is. Op deze manier zorgen de oordoppen ervoor dat je geen gehoorschade oploopt maar dat je wel verder kan met je werk. Als brandweerman zijn deze oordoppen een echte uitkomst omdat communiceren natuurlijk cruciaal is tijdens het werk. Wees daarnaast altijd bewust dat geluid je gehoor kan aantasten. Ook geluid wat niet direct hard klinkt maar waar je een harde tijd bij in de buurt ben kan gevaarlijk zijn.

Breng de schade in kaart

Als je toch het gevoel hebt dat je gehinderd wordt in het dagelijks leven door de schaden die je aan het gehoor hebt opgelopen is het verstandig om een gehoortest te doen. Deze kan je in de meeste gevallen gratis doen. Zo krijg je een indicatie van het niveau van je gehoor. Als het nodig is kan je dan bijvoorbeeld een gehoorapparaat krijgen als je gehoor er slecht aan toe is. Dit helpt je in het dagelijks leven bij het verstaan van mensen in drukke situaties. Dus ook zeker tijdens je werk!

Als je twijfelt hoe je gehoor eraan toe is kan je ook een online gehoortest doen. De stap van zo test is voor sommige mensen minder groot. Bij een online gehoortest kan je simpel een indicatie krijgen van het niveau van je gehoor. Je vult enkele vragen in en krijgt een paar fragmenten te horen waarbij je moet aangeven hoelang je deze kan horen. Als je hiermee klaar bent kan je de resultaten van de test direct zien.

Gehoorschade is niet terug te draaien

Gehoorschade is dus permanent! Je kan het nooit meer veranderen als je eenmaal gehoorverlies hebt opgelopen. Zorg er dus voor dat je altijd, ook tijdens je werk, goed beschermd bent voor geluid. Juist tijdens het werk als brandweerman zijn er situaties waarin je voor een lange tijd in luidruchtige situatie bevindt. Als jij schade aan gehoor voorkomen wil zorg dan dat je preventief altijd bescherming mee hebt zodat je dit wanneer het nodig is direct op kan zetten. Wees voorzichtig met geluid want je hebt niet direct door als het geluid je gehoor beschadigd…

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl