Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Noord-Brabant kende ook in 2020 meeste verkeersdoden van Nederland

Bericht geplaatst op // 25 keer bekeken

Noord-Brabant telde in 2020 met afstand de meeste verkeersdoden van ons land, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 99 mensen kwamen namelijk vorig jaar om in het Brabantse verkeer, wat een stuk hoger is dan het aantal verkeersdoden in Noord-Holland, de nummer twee van deze lijst. In totaal kwamen 610 mensen om in het verkeer in Nederland, wat een forse daling was ten opzichte van 2019. Mogelijk heeft de pandemie hier een rol in gespeeld. Ook in Noord-Brabant vielen er veel minder verkeersdoden vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder, destijds vonden 142 mensen de dood op de wegen in deze provincie. Dit is dus een goede vermindering, wat je ook kunt halen met behulp van energie vergelijken. Alsnog bleef Noord-Brabant dus wel de koploper in het overzicht met de provincies met de meeste verkeersdoden.

Eén op de zes verkeersdoden in Nederland in Noord-Brabant

Zo goed als één op de zes verkeersdoden in Nederland valt volgens de data van het CBS dus in Noord-Brabant. Dat zijn er natuurlijk veel te veel, al is het aantal wel een stuk lager dan in 2019 zoals net al genoemd is. Mogelijk komt dit doordat de provincie een paar jaar geleden begon met de campagne ‘Brabant gaat voor NUL verkeersdoden’. Dat doel leek in 2019 verder weg dan ooit, maar inmiddels is dit niet meer het geval en lijkt er daadwerkelijk een verandering bezig te zijn op dit gebied. Dit klinkt positief, maar eigenlijk is dat natuurlijk niet het geval. Sterker nog, toen deze campagne gestart werd in 2013 lag het aantal doden in het Brabantse verkeer lager dan in 2020. Destijds vielen er namelijk 81 doden op de Brabantse wegen, waarmee het ongeveer een vijfde lager is dan vorig jaar.

Hoe komt het dat er zoveel verkeersdoden vallen in Noord-Brabant?

Dat het in Noord-Brabant zo vaak mis gaat in het verkeer heeft niet alleen te maken met de grootte van de provincie. Ook als je het aantal doden afzet tegen het totaal aantal kilometers dat per auto gereden wordt staat Brabant namelijk nog altijd bovenaan, wat natuurlijk niet bepaald goed is. Alsnog speelt de formaat van Noord-Brabant een rol hierbij, maar dit is niet zo groot als men mogelijk denkt. Daarnaast blijkt ook vaak dat de wat kleinere ongelukken met dodelijke afloop de cijfers omhoog stuwen. Zo vallen de meeste doden in een auto, maar desondanks is het aantal overleden fietsers in het Brabantse verkeer bijna even hoog. Hieruit blijkt bovendien dat veel mensen overlijden na een ongeluk met een e-bike. Sterker nog, dit aantal kan zelfs hoger liggen dan de cijfers van het CBS tonen aangezien niet altijd geregistreerd wordt of de overledene op een elektrische of op een gewone fiets reed.

Veel zorgen over het Brabantse verkeer

Uit een eigen onderzoek van de provincie Noord-Brabant blijkt dat twee op de drie inwoners van deze provincie zich weleens zorgen maken over de eigen veiligheid in het verkeer. Bovendien toont deze studie aan dat dit met name komt door gevaarlijk en asociaal rijgedrag van anderen. Brabant wilt hier de komende tijd dan ook extra aandacht aan besteden door het in het verdomhoekje te stoppen, wat ook gelukt lijkt te zijn met alcohol met behulp van de welbekende BOB campagne. Daarnaast gaat Noord-Brabant het ook meer promoten om de helm te dragen als je op de fiets stapt. Bovendien gaat de provincie proberen om de wegen veiliger te maken, waarbij het ook zeker kijkt naar data. Deze gegevens kunnen namelijk voorspellen waar de kans op een ongeluk het grootst is. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat er minder verkeersdoden vallen in het Brabantse verkeer de komende jaren.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl