Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Vijf redenen waarom je een CO2 meter moet kopen

Bericht geplaatst op // 115 keer bekeken

CO2 is al enkele jaren een zeer actueel onderwerp, vooral vanwege de relatie met klimaatverandering en ook met overheidsbeleid. Sinds de coronapandemie is er nog meer interesse in CO2 in gebouwen, waardoor ook een luchtreiniger steeds vaker gekocht wordt. Afgezien hiervan is het voor iedereen belangrijk om rekening te houden met de veiligheid, gezondheid en zelfs energie-efficiëntie van het beheersen en bewaken van het koolstofdioxidegehalte binnenshuis in gebouwen. Hier zijn 5 redenen waarom je in ieder geval de CO2-niveaus in je ruimte zou moeten meten. Dit is mogelijk met behulp van een CO2 meter!

Directe invloed op de menselijke cognitie

Volgens een recente studie van de Harvard School of Public Health heeft kooldioxide een direct, negatief effect op de menselijke besluitvorming en cognitie. Deze effecten werden waargenomen bij CO2-niveaus waaraan de meeste mensen en hun kinderen tegenwoordig vaak worden blootgesteld in klaslokalen, kantoren en huizen.

Kooldioxide kan leiden tot de dood

Buitenlucht heeft meestal een CO2-concentratie van ongeveer 400 ppm en een menselijke adem bevat ongeveer 30.000 ppm. Hierbij staat ppm trouwens voor parts per million, wat zo laag mogelijk moet zijn voor je eigen veilig- en gezondheid. Kooldioxideconcentraties van meer dan 20.000 ppm kunnen hijgen veroorzaken. Concentraties boven 100.000 ppm CO2 veroorzaken bewustzijnsverlies en tremoren. Waarden hoger dan 250.000 ppm kunnen tot de dood leiden. Kooldioxide kan op 1 van de 2 manieren gevaarlijk zijn: door zuurstof in de bloedbaan te verdringen of door als toxine te werken.

Zeer snelle toename in slecht geventileerde ruimtes

Het CO2-gehalte kan in een slecht geventileerd kantoor zeer snel stijgen. In een ruimte van 3,5 bij 4 meter met een enkele persoon kan de CO2 bijvoorbeeld toenemen van 500 ppm tot meer dan 1000 ppm in slechts 45 minuten zonder ventilatie. Alhoewel dit nog niet een zeer gevaarlijk CO2-niveau is, kan het wel leiden tot klachten. Bovendien kunnen virusdeeltjes en bacteriën door de slechte ventilatie andere mensen besmetten, wat je vooral tijdens de pandemie moet zien te voorkomen.

CO2 monitoring voor energie-efficiëntie

De laatste jaren wenden een aantal facility managers zich tot het monitoren van kooldioxide voor DCV, ofwel Demand Controlled Ventilation. Ventilatie-units stellen automatisch de luchtinlaat in onder de aanname van maximale kantoorbezetting. Dit geldt evenzeer voor kantoren, kamers en klaslokalen. De bezetting is echter vaak intermitterend en onvoorspelbaar, wat leidt tot energie-inefficiënties door overventilatie. Het monitoren van kooldioxidegehaltes en het automatiseren van ventilatie naar inlaatlucht bij vooraf gedefinieerde CO2-niveaus van, laten we zeggen 800 ppm, zal alleen leiden tot ventilatie wanneer dat echt nodig is. Een recente studie wees uit dat het meten van CO2 voor DCV tussen de 5% en 80% op de energiekosten bespaarde in vergelijking met een vaste ventilatiestrategie.

Verlaging van de productiviteit

In de klas of op kantoor bleken verhoogde kooldioxidegehalten, tussen 1.000 ppm en 2.500 ppm, hoofdpijn te veroorzaken, het gebruik van informatie te verminderen, de prestaties in het algemeen te verminderen en het ziekteverzuim te verhogen. Daarom moet er dus beslist geventileerd worden in deze afgesloten ruimtes.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl