Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Waardoor zijn woningbranden regelmatig dodelijk?

Bericht geplaatst op // 114 keer bekeken

Volgens experts zijn de meeste doden bij brand het gevolg van het inademen van rook in plaats van brandwonden. Elke dag reageert de brandweer regelmatig omdat er ergens een brand uitgebroken is. Historisch gezien hebben zich enkele zeer beroemde en dodelijke branden voorgedaan in drukke, openbare omgevingen zoals nachtclubs en theaters, waarbij honderden slachtoffers zijn gevallen. Gelukkig is dat niet de norm. Brandexperts stellen vast dat de meeste branden vandaag de dag plaatsvinden in iemands huis of voertuig en dat er niet altijd slachtoffers zijn. Toch kan een dode vallen bij een brand. Begrafenisverzekeringen vergelijken kun je dan ook altijd maar beter doen. Je weet immers nooit wat er in de toekomst gebeurt!

Waarom is het zo moeilijk voor mensen om te ontsnappen aan een brand in hun eigen huis, ook al kennen ze de indeling goed en is het waarschijnlijk zo klein dat er meerdere vluchtroutes binnen handbereik zijn? Een van de genoemde redenen is dat de rook zo dik en dicht kan zijn dat de inzittenden gedesoriënteerd raken. Om te kunnen branden, heeft vuur zuurstof nodig en verbruikt veel van de beschikbare zuurstof die individuen nodig hebben om te ademen en bij bewustzijn te blijven. Dit kan zo snel gebeuren dat inzittenden worden overwonnen en niet in staat zijn om gemakkelijk bereikbare uitgangen te bereiken. Merk bovendien op dat zodra de zuurstofniveaus dalen tot de helft van de normale hoeveelheid, beweging naar uitgangen moeilijk of onmogelijk wordt. Dit komt bijvoorbeeld doordat je coördinatie minder wordt, terwijl je ook duizelig kunt worden.

Experts leggen uit dat een ander probleem de synthetische materialen zijn die tegenwoordig zo vaak worden gebruikt in de woningbouw en inrichting. Ook daarom zou iedereen een begrafenisverzekering af moeten sluiten met behulp van een onafhankelijke vergelijking. Bij verbranding produceren ze uiterst gevaarlijke stoffen die in de lucht vrijkomen. Deze giftige gassen kunnen de zuurstof vervangen en worden ingeademd door slachtoffers die worstelen om hun weg uit de brandende structuur te vinden. Koolmonoxide is een bekende stof die zelfs in kleine hoeveelheden zeer dodelijk kan zijn. Wanneer kunststoffen zoals PVC-buizen verbranden, kan de vrijkomende waterstofcyanide de cellulaire ademhaling verstoren. Een ander product, fosgeen, wordt gevormd wanneer huishoudelijke producten, inclusief die met vinyl, verbranden. Lage niveaus van fosgeen kunnen leiden tot jeukende ogen en keelpijn veroorzaken, terwijl hogere niveaus de dood kunnen veroorzaken.

Symptomen van het inademen van rook variëren van hoesten en braken tot misselijkheid, slaperigheid en verwardheid. Als je merkt dat een slachtoffer van brand moeite heeft met ademhalen, verschroeide neusharen heeft en brandwonden aan neus, mond of gezicht heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een volledig ontwikkelde binnenbrand kan temperaturen van bijna 600 graden Celsius bereiken of overschrijden. Zelfs één inademing van deze zeer hete lucht kan dodelijk zijn. Het inademen van oververhitte gassen kan je luchtwegen verbranden, ongeacht of de aanwezige gassen giftig zijn. Degenen die brandwonden oplopen, lopen een nog groter risico, aangezien slachtoffers van brandwonden vaak verwondingen aan hun longen oplopen door het inademen van hete rook. Meer dan 50 procent van de mensen met ernstige brandwonden en het inademen van rook sterft.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl