Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Welke blusser voor welke brand?

Bericht geplaatst op // 704 keer bekeken

Veel mensen staan er thuis of op het werk wellicht niet bij stil over wat voor blusser er precies geschikt is voor het blussen van iedere soort brand. Verbaas je hier niet over want je bent bij lange na niet de enige. Indien er brand uitbreekt in huis of op het werk dien je wel te weten hoe te handelen. Dit zetten we in dit artikel voor wat betreft de meest gebruikte blusmiddelen maar eens helder op papier. Zodat jij voortaan precies weet hoe te handelen wanneer er brand uitbreekt.

Wat voor blusser heb je nou eigenlijk nodig?

De aanwezigheid van goedgekeurde brandblusapparatuur van de brandweer in verplicht in iedere werkomgeving, wat jaarlijks gecontroleerd wordt door specialisten. Thuis gelden er andere regels en ben je zelf verantwoordelijk voor het treffen van noodvoorzieningen tegen mogelijke brand in of om het huis. Welke brandblusser er dan precies aanwezig dient te zijn, is afhankelijk van wat voor materialen, producten of stoffen er zich in jouw woning of op het werk bevinden.

De schuimblusser

De schuimblusser is gevuld met een mengsel van water en schuim en is daarmee niet een schadelijke stof voor het milieu. Het schuim heeft hierbij de functie om als een deken over het vuur te vallen waardoor er geen zuurstof meer bij de brand kan en het vuur stikt. Blussen met een schuimblusser heeft als voordeel dat het nauwelijks nevenschade aanricht bij gebruik, gebruikt kan worden onder spanning (tot 1.000 volt), een lange spuitduur heeft en een afkoelend effect heeft. De elektrische apparatuur zoals de mobiele airco 12000 btu zal er niet onder lijden.

De CO2-blusser

Het CO2 blusapparaat wordt vaak gebruikt in ruimtes waar kostbare apparatuur aanwezig is zoals computer of server ruimtes, de keuken, omgevingen waar hoogspanningsinstallaties zijn. Een meer huiselijk voorbeeld waar het voor gebruikt kan worden is bijvoorbeeld een elektrisch apparaat zoals een mobiele airco 9000 btu. Een van de nadelen van CO2-blussen is dat het geen diepe indringende werking heeft waardoor het vuur zo weer kan oplaaien na het blussen. CO2 blusmiddel is duur en kan door de koude materie vrieswonden veroorzaken.

De poederblusser

Een poederblusser is een apparaat die voor vele doeleinden gebruikt kan worden in de praktijk. Het is een goedkoop blusmiddel, is niet gevoelig voor kou of vorst en kan gebruikt worden onder spanning. De nevenschade die het aanricht is groot, zowel voor de mens als de machine. Gebruik je de poederblusser in de buurt van elektronische apparatuur zoals de tv, radio, airco etc. Dan kun je erop rekenen dat je naderhand een nieuwe tv, radio of mobiele airco kopen kunt.

De vetblusser

Voor in de catering of in de keuken is een vetblusser het geschikte apparaat om te gebruiken bij brand. Het is een ideaal middel voor het blussen van vetbranden die bij hoge temperaturen in de pan worden veroorzaakt. Het chemische blusschuim werkt als een afdekkende laag die de temperatuur van de brand en het vet verlaagt waardoor de vuurhaard stopt met ontsteken.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl