Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

Afsteektijden vuurwerk 2014-2015

Bericht geplaatst op // 4454 keer bekeken

Vandaag publiceerde NOS een artikel over afsteektijden en handhaving tijdens Oud & Nieuw 2014/2015. Daar in is te lezen dat de nieuwe afsteektijd 18.00 uur dit oudjaar ingaat.

Op Oudjaarsdag wordt nauwelijks extra mankracht ingezet om te controleren of de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden nageleefd, blijkt uit een steekproef van de NOS.

De wet wordt op dit moment aangepast, waardoor de komende jaarwisseling het afsteken van vuurwerk pas is toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur. Eerder mocht vuurwerk al ‘s ochtends worden afgestoken.

Meer inzet wenselijk

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat ervan uit dat het afsteekverbod wordt gehandhaafd met de inzet van extra politieagenten en bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s). “De inperking van de afsteektijden zal meer (…) capaciteit vergen”, schreef Opstelten in de toelichting bij het kabinetsbesluit.

Volgens de minister onderschrijven alle instanties (politie, VNG, Openbaar Ministerie) dat meer inzet “wenselijk” is, maar in een steekproef van de NOS geeft driekwart van de gemeenten aan geen extra mensen in te zetten om overtreders op te sporen en aan te pakken.

Gemeenten zeggen dat ze de krappere afsteektijden vooral zien als een instrument om ernstige overlast aan te pakken. In de praktijk zal dat meestal betekenen dat iemand die ’s ochtends vuurwerk afsteekt geen boete krijgt. Agenten en bijzondere opsporingsambtenaren zullen voornamelijk ingrijpen bij incidenten of als er zwaar illegaal vuurwerk wordt afgestoken.

Te weinig geld

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) klaagt dat minister Opstelten geen extra geld ter beschikking heeft gesteld voor meer blauw op straat op Oudjaarsdag. “Als de minister wat toeschietelijker was geweest in de financiering van de toezichthouders, dan hadden we er wat meer op straat kunnen hebben.”

Ook vindt de VNG het onbegrijpelijk dat de minister geen landelijke campagne voert om mensen in te lichten over de nieuwe afsteektijden. Het zijn nu meestal de gemeenten zelf die burgers informeren over de nieuwe regel.

Bron: NOS.NL

Bekijk de foto's:

Advertentie

BrandblusserXL

Laatst aangepast op 07 december 2014 21:32

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl