Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

De damp was dun, maar toch waren er erg veel klachten

Bericht geplaatst op // 3208 keer bekeken

WAALWIJK - Misselijk waren ze. En ze hadden hoofdpijn. Niet drie of vier mensen, maar tientallen mensen hadden donderdagavond klachten nadat ze een chemische lucht hadden ingeademd.Maar dat middel dat de klachten veroorzaakte - xyleen - wordt echt wel vaker gebruikt. Hoe kan het dan dat juist in Waalwijk de poppen aan het dansen gingen?

Want de brandweer heeft bij metingen xyleenwaardes gevonden van 6, 7 of 8, meldt wethouder Hans Brekelmans. ,,Bij waardes van 5.000 is er levensgevaar, maar dan moet je er langer in staan. De gemeten waardes zijn dus verwaarloosbaar. Maar als je tegen zo'n lijmlucht aanloopt, komen wel je neus, ogen en ademhaling in beweging. Ik denk dat dat de klachten verklaart."

Op de baan staat de volgende ochtend ook Gertjan de Vet van aannemersbedrijf Van Wijlen uit Sprang-Capelle. ,,Dit middel en deze toplaag worden dag in dag uit gebruikt om overal in Nederland atletiekbanen aan te leggen. Pas geleden nog hebben we een baan aangelegd in Den Bosch. Zonder problemen. Zelfde middel, zelfde toplaag, zelfde installateur."

Hij is ervan overtuigd dat alles volgens de regels is gegaan. ,,Zoals altijd hebben wij ook nu een veiligheids- en gezondheidsplan gemaakt. Dat is goedgekeurd door de gemeente." Het treft dat hij dat zegt, want er zijn ook twee ambtenaren van de gemeente Waalwijk aanwezig. En die onderschrijven de woorden van De Vet volmondig. Ja, en hoe dat nou kan ... ze weten het ook niet.

Vastgesteld is dat de problemen zich voordeden in de zuidwestelijk hoekje van de atletiekbaan, aan de zijde van de De Coubertinlaan. Pal daarnaast liggen de gravelbanen van tennisvereniging Racket Club Waalwijk."De Vet: ,,Misschien was het een samenloop van omstandigheden. Dat de damp daar in die hoek net wat meer blijven is hangen terwijl er aan de andere kant van de heg mensen stonden te sporten. Dat we ons daarin vergist hebben."

Hoe erg het allemaal nou was, valt niet te achterhalen. Bij Racket Club Waalwijk zegt de man die de telefoon opneemt dat er niemand is die uitleg kan geven, hij kent ook geen nummers van bestuursleden, en de voorzitter reageert niet op e-mails. Volgens Brekelmans is slechts één persoon in een ambulance behandeld. ,,Bij de anderen verdwenen de klachten vrij snel nadat ze uit de damp waren gaan staan. Maar het is vervelend als je hier op je vrije sportavond mee wordt geconfronteerd."

Het goede nieuws is dat de oplevering van de baan door dit voorval geen vertraging oplevert. Eerder zorgde slecht weer al voor oponthoud.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl