Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

UPDATE: Giftige hondenbrokken in bijna alle gevallen vuurwerkresten

Bericht geplaatst op // 8319 keer bekeken

De 'giftige hondenbrokken' die in Brabant overal op lijken te duiken, zijn in de meeste gevallen in werkelijkheid vuurwerkresten. Dat stelt Willem-Jan Uytdehage van de politie Zeeland-West-Brabant vrijdag. Helemaal opgelost is het mysterie volgens hem nog niet. "We hebben wel een overleden hond in Kaatsheuvel en een andere hond werd ziek". Het NFI onderzoekt brokken die in Kaatsheuvel zijn gevonden. Die uitslag laat nog even op zich wachten.

"Zo groot als het verhaal nu op social media lijkt, is het waarschijnlijk niet," vertelt Uytdehage van de politie verder. Hij doelt daarmee onder meer op facebookberichten uit verschillende delen van de provincie waarin melding wordt gemaakt van giftige hondenbrokken.

"In negen van de tien gevallen is het vuurwerk. Maar in het geval van de dode hond in Kaatsheuvel zijn we er nog niet zeker van."

Breda, Vught, Den Bosch, Rijen, Sint Willebrord, Roosendaal, Udenhout, Dongen; bij de politie, Omroep Brabant en op social media wordt vanuit een steeds groter gebied melding gemaakt van verdachte brokken.

Peter Burger is als onderzoeker en docent verbonden aan de Universiteit van Leiden. Hij bestudeert het Broodje Aap-gehalte van opmerkelijke verhalen. Over de giftige brokken stelt hij: "Zonder hier specifiek onderzoek naar te hebben gedaan kan ik wel stellen dat dit onderwerp zich er uitstekend voor leent om een eigen leven te gaan leiden."

Is de golf meldingen dan een vorm van massahysterie? Burger: "Veel mensen die nu een bericht op Facebook zetten, doen dat ook om hondenbezitters te waarschuwen om alert te zijn. Het betekent niet direct dat ze allemaal bang zijn of de brokken gezien hebben."

De politie uit de regio Den Bosch liet vrijdag ook weten dat de vermeende giftige brokken vaak vuurwerkresten zijn. Volgens kenners zou het gaan om zogeheten kleipluggen.

Bekijk de foto's:

Laatst aangepast op 20 februari 2015 16:05

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl