Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Advertentie

4 tips voor brandveiligheid in de keuken

Bericht geplaatst op // 156 keer bekeken

Koken is de belangrijkste oorzaak van woningbranden. Eigenaren en beheerders van onroerend goed kunnen proactief zijn door bewoners voor te lichten over manieren om keukenbranden binnenshuis of grillbranden op het terras te voorkomen, zodat een moment van feest in de buurt van een open vlam geen activa vernietigt. Om je bewoners (en jezelf) te informeren, vind je hieronder vier handige brandveiligheidstips om keukenbranden te voorkomen:

Blijf in de buurt

Mensen hebben de neiging om iets op het fornuis, in de oven of op de grill te zetten en "slechts voor een paar minuten" weg te stappen. Onbeheerde potten of grills kunnen de oorzaak zijn van een ramp. Als de pan overkookt, iets in brand vliegt in de magnetron, of als de wind de vlam op de grill doet oplaaien, weet je gewoon niet waar die vonk heen zal gaan. Laat deuren of deksels in alle gevallen gesloten. Door het deksel of de deur gesloten te houden, kan de warmtebron worden uitgeschakeld en de zuurstoftoevoer worden gesmoord. Als het niet te heet is, zet je het apparaat zelf uit. Voor de zekerheid moeten alle warmtebronnen worden uitgeschakeld als je de kookruimte verlaat. Eventueel kun je ook nog de afdekplaat inductiekookplaat gebruiken.

Pas op voor vet

Als het te heet is, kan vet snel vlam vatten. Vetbranden zijn snel te blussen door de zuurstoftoevoer in de pan af te sluiten. Om de zuurstoftoevoer af te sluiten, zet je de warmtebron uit, plaats je een deksel op het vuur in de pan en houd je deze even vast, oppassend dat je je niet verbrandt. Verplaats ook geen brandende pot of pan uit de buurt van het fornuis. Beweging van de pot of pan kan de vlammen aanwakkeren en zuurstof toevoegen, waardoor het vuur zich verspreidt. Als de vlammen te groot worden om te doven of als je je niet helemaal op je gemak voelt bij het idee om te proberen de vlam te doven, evacueer dan onmiddellijk het huis en bel 112 of de brandweer. Houd als algemene regel een deksel in de buurt om kleine vetbranden te voorkomen.

Wees netjes en schoon

Een pannenlap of theedoek die direct naast het verwarmingselement of de open vlam staat, kan rampzalig zijn. Houd alle materialen, inclusief plastic voorwerpen en verpakkingen, uit de buurt van hitte. Een vettige plastic of houten lepel kan heet genoeg worden om te ontbranden. Houd dus je werkplek schoon, evenals de oven, het spatscherm keuken, het fornuis en de grill. Vet van een eerder avondmaal kan ontbranden, dus het is het beste om een paar extra minuten de tijd te nemen en het grillrooster schoon te maken voordat je gaat koken. Dat is wel zo veilig!

Let op je kinderen

Kinderen moeten minstens één meter verwijderd blijven van warmtebronnen, zowel binnen als buiten. Door de handgrepen van de pan naar binnen te draaien of een denkbeeldige ring rond een grillgebied te maken, wordt het risico verkleind dat een kind de pan vastpakt of per ongeluk een grill omstoot. Ook kunnen kinderen van nature een afleiding zijn voor een veiligheidsbewuste chef-kok.

Advertentie

BrandblusserXL

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl