Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Hoe kunnen brandweerkorpsen blockchain gebruiken?

Bericht geplaatst op // 573 keer bekeken

In de 17e en 18e eeuw werden de meeste huizen primitief verwarmd en van hout opgetrokken. Beperkte middelen en zwak transport maakten het moeilijk om verloren voorwerpen te vervangen, dus ontstond er behoefte aan brandpreventievoorschriften en brandwachten om de orde op de plaats van de brand te bewaren. Door de jaren heen, toen bouwstijlen en technologie veranderden, werden brandweerlieden gedwongen zich aan te passen en oplossingen te bedenken voor nieuwe uitdagingen. Van emmers tot handpompen, tot stoom- en gaskracht, brandweerlieden zijn meesters geworden in aanpassing.

Met de invoering van computer aided dispatch (CAD) begonnen eerstehulpverleners hun zoektocht naar het digitale tijdperk. Huidige CAD-systemen hebben nadelen, zoals gecentraliseerde servers die dure back-upvoedingssystemen vereisen om ervoor te zorgen dat het unieke storingspunt operationeel blijft, tenslotte hangen levens en eigendommen ervan af. De technologie achter bijvoorbeeld de Qtum crypto, ook wel blockchain genoemd, is een gedistribueerd grootboek van alle acties die op het netwerk hebben plaatsgevonden. Momenteel zijn deze acties grotendeels gedegradeerd tot de overdracht van rijkdom weergegeven als versleutelde gegevens, wat dus gedaan wordt bij de Cardano crypto. Kopieën van de gehele blockchain worden op verschillende manieren tussen verschillende knooppunten doorgegeven, inclusief maar niet beperkt tot internet, satelliet en radio. Het gedecentraliseerde karakter van blockchain-technologie maakt het systeem veel minder vatbaar voor totale mislukking. Apparaten op zonne-energie die als knooppunten fungeren, kunnen een kosteneffectieve oplossing bieden, waarbij alle blockchain-informatie wordt doorgegeven aan computers en mobiele apparaten.

Blockchain-technologie kan op een aantal manieren worden toegepast in de wereld. Bij Nano crypto is dit mogelijk, maar ook door brandweer- en hulpdiensten om de logistieke efficiëntie en operationele coördinatie te verbeteren. Dispatchers kunnen gebruik maken van semi-geautomatiseerde, op blockchain gebaseerde CAD, waarmee 112-services informatie kunnen verkrijgen terwijl bellers wachten tijdens drukke tijden. Pre-incidentplannen voor lokale gebouwen kunnen op de blockchain worden geüpload, waardoor het niet alleen gemakkelijker wordt voor de lokale brandweer, maar ook voor degenen met wederzijdse hulpovereenkomsten om te weten wat ze kunnen verwachten bij het assisteren in een ander rechtsgebied. Privésleutels die alleen zijn gereserveerd voor geautoriseerd personeel, houden gevoelige informatie veilig en beveiligd. Zijketens die beschikbaar zijn voor lokale burgers kunnen veilige communicatielijnen bieden tussen een brandweer en buurtbewoners. Memo's van medewerkers kunnen veilig worden doorgegeven aan brandweerlieden.

Op het toneel zou blockchain in combinatie met Near Field Communication (NFC) kunnen helpen bij het automatiseren van de verantwoording van ademhalingsapparatuur. Het zou uiteindelijk onbeperkte communicatiekanalen kunnen bieden wanneer de blokgrootte niet langer een probleem is en de bloktijd met succes wordt verkort. In geval van discrepantie kan het eenvoudigweg verwijzen naar gegevens die op de blockchain zijn opgeslagen, helpen bij het oplossen van veel problemen. Achter de schermen kan de inventaris worden gemarkeerd in en buiten gebruik, met een volledig onderhoudsrecord van elk apparaat dat is opgeslagen op de blockchain van de brandweer. Boekhouding, salarisadministratie en urenlogboeken van werknemers worden volledig geautomatiseerd en bestand tegen menselijke fouten.

Hoewel geen van deze blockchain-functies nog aanwezig zijn, omdat de technologie zo nieuw is, zijn er alleen een paar dappere individuen nodig die een kans willen wagen. Of blockchain de taak aankan om als reddingslijn voor de brandweer op te treden, wordt bepaald door de afdeling die het voortouw neemt bij het testen en implementeren ervan. Eén ding is duidelijk: als deze nieuwe technologie zelfs maar één leven kan redden, is dit het proberen waard.

Laatst aangepast op 15 december 2021 08:57

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl