Volg Brandweer112.nl op FacebookVolg Brandweer112.nl op Twitter

Hoe kan het spul in een brandblusser een brand stoppen?

Bericht geplaatst op // 1010 keer bekeken

Of je nu thuis bent of op vakantie in Maui, de kans is groot dat er bij jou in de buurt ergens een brandje woedt. Helaas, want een brand kan natuurlijk voor veel schade zorgen. Vuur kan bovendien relatief eenvoudig ontstaan, je hebt eigenlijk maar drie ingrediënten nodig: brandstof, zuurstof en warmte. Vuur is een chemische reactie tussen zuurstof en de brandstof. Als je een brand wilt blussen, moet je gewoon een van die drie dingen verwijderen: brandstof, zuurstof of warmte. Het verwijderen van de brandstof is eenvoudig wanneer het vuur onder controle is. Wanneer je bijvoorbeeld de gaskraan op een barbecue tijdens je vakantie in Tahiti afsluit, stopt de brandstof met stromen en gaat het vuur uit. Daarnaast kun je ook een brandblusser gebruiken. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Brandstof en zuurstof scheiden

Het is lastig om de hitte of vonk te verwijderen bij een brand in ons land of in Bora Bora. Zodra het vuur begint, geeft het warmte en blijft het branden. Daarom dooft het als je water op een vuur gooit. Wanneer water het vuur raakt, kookt het, verandert in stoom en drijft weg, wat warmte meeneemt. Het voorkomt ook dat zuurstof de brandstof bereikt. De meeste brandblussers werken door de brandstof van de zuurstof te scheiden. De zuurstof komt uit de lucht. Het is dezelfde zuurstof die we inademen. Aangezien de zuurstof in contact moet zijn met de brandstof, zal het vuur doven als je de brandstof kunt coaten met iets dat de zuurstof weghoudt.

Koel gas

Water is niet de enige chemische stof die branden kan blussen. Je wilt iets dat niet aanbrandt, licht is en makkelijk smeerbaar is. Een veelvoorkomende keuze is dan ook koolstofdioxide. Dit is een geurloos, kleurloos gas dat in de lucht aanwezig is. Mensen en dieren ademen zuurstof uit de lucht in en ademen kooldioxide uit. Dat is precies wat er gebeurt als hout brandt. Het vuur gebruikt zuurstof en stoot kooldioxide uit. Dus koolstofdioxide is al een beetje verbrand, maar het zal niet branden als je het op het vuur gooit. Aangezien koolstofdioxide een gas is, is het gemakkelijk op te slaan en te distribueren. Als het in een stalen bus van een brandblusser wordt geperst, stroomt het gas naar buiten als je het mondstuk opent. Kooldioxide is dichter dan zuurstof. Dus als je de kooldioxide op vuur spuit, zinkt het onder de zuurstof en scheidt het vuur van zuurstof. Geen zuurstof, geen vuur.

Verborgen gevaar

Kooldioxide heeft een aantal grote voordelen. Omdat het gas in een jerrycan wordt geperst, is het superkoud als het eruit komt waardoor de warmte van het vuur wordt verwijderd. En wanneer het op een vuur wordt gespoten, drijft kooldioxide gewoon weg. Je hoeft dus niets op te ruimen, wat wel het geval is als je water gebruikt. Helaas heeft kooldiode ook een groot gevaar: verstikking in gesloten ruimten. Op dezelfde manier dat kooldioxide een brand blust door het van zuurstof te beroven, kan het gas hetzelfde doen met een mens.

© Brandweer112.nl - Copyright
Actueel nieuws over de 112 hulpdiensten uit Waalwijk.
Ondernemend nieuws

Deze website wordt gehost door:
Keurig online webhosting
website:
Epulz reclame
  • Nieuwsbrief ontvangen?

    Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief zodra er nieuwe foto’s, of persberichten online staan.
Nieuwsbrief Brandweer112.nl